«…Пише, як живе, і живе, як пише»

(75 років від дня народження Бастюка Богдана Івановича, українського письменника і поета)

 

Bastjyk B«Життя – жнива в своїй найпершій суті.
Пісочком стануть скелі-стрімчаки,
А учорашнє, нинішнє й майбутнє –
Немов коріння, стебла, колоски…»

/Богдан Бастюк/

   У творчості Богдана Бастюка, як і в багатьох інших справжніх майстрів слова, закодовано його життєпис. Не випадково письменник зізнавався: «Моя біографія міцно і назавжди поєднана з рідним селом і його мешканцями». Богдан Бастюк народився 19 липня 1949 року у с. Мишковичі Тернопільського району. Навчався у місцевій восьмирічній школі та Тернопільській СШ № 8. Під час навчання у школі співав у сільському хорі, грав у духовому оркестрі.

   Закінчив інженерний факультет Львівського сільськогосподарського інституту. Навчаючись в інституті, майбутній літератор під час виробничої практики працював токарем у механічному цеху знаменитого виробництвом зернозбиральних комбайнів заводу «Ростсільмаш» у Ростові-на-Дону.

   Працював інженером у колгоспі, обласній молодіжній газеті «Ровесник», міжшкільному комбінаті профорієнтації учнів, Тернопільському відділі науково-технічної інформації «Укрінформагропрому».

   Богдан Бастюк одним із перших став фермером у рідному селі (1992−2003). У 2005−2008 роках очолював Тернопільську обласну організацію НСПУ. Відомий як поет, прозаїк, автор гумористичних та сатиричних творів, які друкувалися у часописах «Україна», «Перець», «Дніпро», «Київ», «Хлібороб України», «Старт», «Тернопіль», «Сова», «Тернопільський оглядач», «Золота пектораль», «Курінь», «Світязь», «Море» у збірнику «Веселий ярмарок», газетах «Літературна Україна», «Сільські вісті», «Молодь України», «Веселі вісті», альманасі «Вітрила», квартальнику «Поезія». Всього – понад 600 публікацій.

   Богдан Бастюк проявив себе у численних іпостасях, талант мав яскравий, різнобічний, сильний. Починав як ліричний поет. Видав збірки «Коріння» (1978) і «Вдома» (1987), а згодом, за незалежності «Трава у профіль» (1990), «Сто мініатюр» (1992), «Цілушка» (2005) і вибране «Словини» (2005). Його творам притаманна причетність, і ця притче вість універсальна, бо йде від народної традиції, вміння виділити найсуттєвіше, найважливіше для кожного читача. На його мелодійні вірші охоче написали музику композитори Т. Хмурич, Б. Пілат, В. Подуфалий, Ю. Бірковий.

   Друга Бастюкова іпостась – проза. Він починав з малих форм, а завершив великим епічним полотном – трилогією «Сопигора», яку писав довго і важко, переписуючи багато разів кожну сторінку. «Сопигора» – це погляд на історію Галичини, суперечливу і складну, драматичну і трагічну, розказану людиною небайдужою, здатною на глибоке переживання.

   Третя іпостась Богдана Бастюка – гуморист-сатирик. Саме на цьому полі, здається йому випав найбільший успіх. Його блискучі, іскрометні гуморески увійшли у збірки «На кривавому цвяшку» (1997), «Для дорогої родини» (1999), «Сміхомаргіналії» (2001) та записані на дисках, розлетілися не лише по всій Україні, а й по широкому світові, де живуть українські емігранти та заробітчани. Сатира Богдана Бастюка має подвійне дно, те, що літературознавці називають підтекстом і надтекстом. Кращі його твори, зокрема такі як «Корида», «Гробівець», «Сусіди» − це речі хрестоматійні й колись, безперечно, прикрасять кращі антології українського гумору і сатири кінця ХХ – поч. ХХІ століть.

   У 2005 році в Тернополі побачила світ збірка поезій для дітей «Мандрівка порами року», а також поетичне вибране «Словини» з малюнками Наталії Самборської.

   Його поезія, проза, гумористичні та сатиричні твори звучали і звучать у виконанні самодіяльних і професійних акторів на багатьох сценах України і краю, у столичному палаці «Україна», на республіканському і крайовому радіо та телебаченні.

   Проза Богдана Бастюка звучала у неповторному виконанні народного артиста України незабутнього Мирослава Коцюлима, поетичні твори і сьогодні входять до репертуару народного артиста України В’ячеслава Хім’яка, а гумор і сатиру популяризує в Україні та за її межами народний артист України Гриць Драпак.

   Помер Богдан Бастюк 14 листопада 2014 року. Похований у рідному селі Мишковичі, яке так сильно любив, оспівав його у віршах та прозі.

   Богдан Бастюк є лауреатом Всеукраїнськ ої літературно-мистецької премії імені Братів Богдана та Левка Лепких, Всеукраїнської літературно-мистецька премії імені Степана Руданського (2004) та літературної  премії імені Уласа Самчука (2002).

 

Відділ комплектування фонду

та інформаційно-бібліографічної роботи

Бібліографічний огляд літератури

 

1

   Бастюк Б. І.  Вдома : поезії / Б. І. Бастюк. – Київ : Рад. письменник, 1987. – 71 с.

 

   Друга збірка поета розкриває насамперед тему синівської любові до рідного дому, до землі, яка уособлює образ Батьківщини. Автор за допомогою  невеликого за обсягом, але місткого за суттю вірша веде довірчу розмову з читачем: то соціальну, то інтимно-ліричну, то гумористичну.

2

   Бастюк Б. І.  Дефіцитна кандидатура : гумористичні та сатиричні твори / Б. І. Бастюк ; Коротше кажучи / В. М. Маруга. Музи і вузи / О. С. Попов. Червона картка / О. В. Сосницький. Хід конем / В. Я. Субота. – Київ : Молодь, 1989. – 240 с. – (Перша книга прозаїка).

 

   У книзі представлені різні за віком та творчим уподобанням автори, але всіх їх об’єднує вміння висміяти тих, хто стоїть на перешкоді нашому рухові вперед: всіляких пристосуванців, хапуг, дармоїдів, псевдовчених, любителів поласувати державним добром. Крім гумористичних та сатиричних оповідань, до збірки ввійшли також мініатюри, афоризми, іронізми. Живуть і працюють автори на Тернопільщині, Волині, у Києві, Харкові.

3

   Бастюк Б.  Для дорогої родини: сатира та гумор. Випуск 1 / Б. Бастюк. – Тернопіль : Джура, 1999. – 48 с.

 

   До цієї невеличкої гумористично-сатиричної книжечки увійшли твори, у яких автор об’єктами критичного розвінчування обирає ті недоліки і явища, що заважають нам у житті: байдужість, пасивність, бездіяльність, брак єдності, теледурман, на який більшість із нас витрачають дорогоцінний час, безхребетність і захланність, схиляння перед чужими сумнівними цінностями.

   Майже всі твори входять до репертуару популярного в Україні актора переможця та призера кількох республіканських та міжнародних конкурсів гумору й сатири Гриця Драпака, з яким автор співпрацює уже кілька років.

4

   Бастюк Б. І.  Коріння : поезії / Б. І. Бастюк. – Київ : Рад. письменник, 1978.  40 с.

 

   До збірки українського письменника увійшли поезії "Ранок", "Мчали вершники", "Стрічаю людину", "Хвилина мовчання", "Хліб", "Журавлі" та ін.

5

   Бастюк Б.  Література рідного краю / Б. Бастюк. – Тернопіль : Джура, 2019. 

 

   У посібнику представлено конспекти уроків літератури рідного краю, дидактичні матеріали до вивчення окремих тем з української мови, матеріали для позакласних заходів, творча скарбниця письменника, літературно-критичні дослідження творчості Богдана Бастюка.

6

   Бастюк Б.  Сміхомаргіналії : поезії / Б. Бастюк. – Тернопіль : Джура, 2001. – 312 с.

 

   До вибраного віршованого гумору й сатири відомого в Україні (і не тільки) сміхованця Богдана Бастюка увійшли кращі твори з попередніх книжок: «Сільська аеробіка», «Сто мініатюр», «На кривому цвяшку», «Для дорогої родини», «Сертифікат на… кріп».
   Від сатиричної мініатюри до літературної пародії, через байку, переспів, коломийку – такий творчий діапазон талановитого автора, який у переважній більшості своїх творів живиться невичерпними жартами неповторного галицького сміху.

7

   Бастюк Б.  Сто мініатюр : поезії / Б. Бастюк. – Збараж : ПеГаС, 1992. – 35 с.

 

   Богдан Бастюк проявив себе у численних іпостасях, Талант мав яскравий, різнобічний, сильний. Починав як ліричний поет. До збірки «Сто мініатюр» увійшли найкращі поетичні твори письменника. Його творам притаманна причетність, і ця притче вість універсальна, бо йде від народної традиції, вміння виділити найсуттєвіше, найважливіше для кожного читача. На його мелодійні вірші охоче написали музику композитори Т. Хмурич, Б. Пілат, В. Подуфалий, Ю. Бірковий.

8

   Бастюк Б. І.  Трава у профіль : поезії / Б. І. Бастюк. – Львів : Каменяр, 1990. – 87 с.

 

   Спонукою для кожного вірша українського поета є сучасні події, конфлікти, ідеї, переживання. Твори збірки яскраво вимальовують соціальне середовище, в якому перебуває ліричний герой, його громадянську позицію. Поет-лірик вміє виявити глибокі порухи людської душі, яка чутливо реагує на все, що відбувається в світі, і все зважує мірою справедливості, краси й добра.

9

   Богдан Бастюк // Письменники Тернопілля: члени Нац. спілки письменників України / ред. Є. Безкоровайний. – Тернопіль : Терно-граф, 2010. – С. 1112.

 

   У довіднику наведені короткі біографічні відомості про українського поета, прозаїка, гумориста, громадського діяча Богдана Бастюка. Доля щедро обдарувала його. і він не змарнував свого таланту, а залишив багату спадщину як поет, прозаїк, гуморист, сатирик, громадський діяч.

10

   Сорока П.  Богдан Бастюк: мистецьке чотирипілля / П. Сорока. – Тернопіль : Астон, 2015. – 143 с.

 

   Монографічне дослідження присвячене творчості Богдана Бастюка, талановитого поста, прозаїка і гумориста.

   У полі зору дослідника поетичні збірки «Словини», трилогія «Сопигора», гумористичні книги «Сміхомаргіналії», «Для дорогої родини» та інші.

   Особливу увагу звернено на стилістичні особливості письма, багатство мови і виражальних засобів письменника.

   Видання розраховане на вчителів-словесників, студентів гуманітарних вишів, широке коло читачів.

 

Підготувала Н. В. Галіцька

10 джерел, липень 2024 р.

Додати коментар


Ресурси ТНПУ

Міністерство освіти і науки України

Разумков центр

Електронні бази даних

Наукометрія

Партнери

Ми в соціальних мережах

[ Geri ]